image-271

Czy mleko jest naprawdę zdrowe?

Świeże mleko jest jednym z najwartościowszych produktów żywnościowych, jakie stworzyła natura. Szklanka świeżego mleka dostarcza 230 mg wapnia, składnika niezbędnego do budowy kości i zębów. Wapń zawarty w mleku jest najlepiej przyswajalny dla człowieka - jest wykorzystywany w 90%. Mleko zawiera też najlżej strawny tłuszcz, witaminy A, D i z grupy B, pełnowartościowe białko zwierzęce, fosfor oraz cynk (również odtłuszczone).

Pasteryzacja i sterylizacja mleka (mleko UHT) pozbawia go w wysokim stopniu witamin i składników mineralnych - aż o 2/3 w stosunku do mleka świeżego. W mleku odtłuszczonym jest bardzo mało witaminy A. 

U części osób dorosłych i dzieci powyżej trzeciego roku życia trawienie mleka może być utrudnione, ponieważ zmniejsza się produkcja enzymu laktazy, koniecznego do trawienia cukru mlecznego - laktozy. 

Objawiająca się biegunką i sensacjami żołądkowymi po spożyciu mleka nietolerancja laktozy występuje rzadziej u osób, które nie odstawiły mleka w dorosłym życiu. Bez żadnych obaw można spożywać kwaśne produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, maślanki, zsiadłe mleko.

image-219

Jan Kowalski

Dietetyk.

Może Ci się spodobać

image-252

Jesteś tym, co jesz

image-260

Jaką wodę wybrać?

image-244

Masło czy margaryna?

image-250

Jogurty „light”

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.