image-260

Jaką wodę wybrać?

Najlepsza do picia jest naturalna woda źródlana lub niskosodowa woda mineralna.

Przede wszystkim należy czytać etykiety i zwracać uwagę na informacje dotyczące zawartych w wodzie minerałów oraz ich ilości. Jeśli na etykiecie brak takich danych, a w zamian producent serwuje napis typu: „najlepsza woda mineralna z czystego, górskiego źródła”, lepiej poszukać innego produktu. Nierzadko tyle samo minerałów ma woda z kranu.

Powinno się pić wody mineralne, które w 1l zawierają przynajmniej 50-100 mg magnezu oraz więcej niż 150 mg wapnia (przy czym zawartość wapnia powinna być dwa razy większa niż magnezu). Warto też zwrócić uwagę na odpowiednią ilość wodorowęglanów, która zależy od stanu układu trawiennego.

image-219

Jan Kowalski

Dietetyk.

Może Ci się spodobać

image-252

Jesteś tym, co jesz

image-244

Masło czy margaryna?

image-271

Czy mleko jest naprawdę zdrowe?

image-250

Jogurty „light”

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.