image-249

Złota proporcja kwasów omega-3 do omega-6

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grup omega-3 oraz omega-6 są bardzo istotne dla wielu procesów zachodzących w ustroju człowieka. Są ważnymi składnikami błon komórkowych i prekursorami substancji odpowiedzialnych m.in. za regulację ciśnienia krwi oraz ochronę tkanek w stanach zapalnych organizmu. Chronią przed chorobami układu krążenia na tle miażdżycowym, a kwasy omega-3 zapobiegają też cukrzycy i niektórym nowotworom. 

Jak do tej pory nie udało się ustalić idealnej proporcji tych kwasów. Prawidłowy stosunek omega-3 do omega-6 nie powinien przekraczać proporcji 1:4. Część badaczy uważa, że ważniejsze jest dbanie o odpowiedni poziom spożycia NNKT w ogóle - wciąż bowiem spożywa się ich za mało.

image-219

Jan Kowalski

Dietetyk.

Może Ci się spodobać

image-252

Jesteś tym, co jesz

image-260

Jaką wodę wybrać?

image-244

Masło czy margaryna?

image-271

Czy mleko jest naprawdę zdrowe?

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.